onderzoek 3
Voorwoord
Ik werk dit 3e en laatste onderzoek samen met Femke van de Sande: https://samantavansteen.wixsite.com/website
Wij zijn begonnen met het uitkiezen van onze Meet&Greet, dat werd 538Koningsdag. We wilden zo’n feest met muzikanten combineren met social media en dan vooral Instagram. Daar is ook onze hoofdvraag uit ontstaan. Namelijk: hoe zet een muzikant Instagram in als online marketing middel?
Onze dimensie die hierbij aansluit is amusement en engagement.
Inhoud
-
Inleiding
-
Antwoorden op de deelvragen
1. Wat is Instagram en hoe wordt het gebruikt door muzikanten?
2. Wat is online marketing?
3. Wat voor rol speelt Instagram in de online marketing?
4. Hoe kan een muzikant zichzelf promoten op Instagram?
5. Hoe kan het dat er zoveel vraag is vanuit de fans naar updates van het leven van muzikanten?
6. Wat zijn de voor- en nadelen van Instagram?
7. Wat zijn de voor- en nadelen voor de fans van Instagram?
8. Hoe kan een muzikant Instagram inzetten voor de interactie met zijn of haar fans?
9. Hoe gaan muzikant om met hun fans?
-
Meet & Greet
-
Conclusie
-
Evaluatie
-
Taakverdeling
-
Bronverdeling
Inleiding
Wij doen het over het onderwerp social media en muzikanten. We kijken naar de interactie tussen de muzikanten en de fans. Hoe zetten ze hier Instagram voor in? Instagram wordt vandaag de dag veel gebruikt, ook door artiesten. Kunnen artiesten door middel van Instagram bekender worden, meer mensen bereiken of hebben ze er eigenlijk weinig aan en is het puur voor de leuk? Onze kunstdisciplines zijn muziek en nieuwe media. Muziek in de vorm van muzikanten en nieuwe media in de vorm van Instagram. We hebben als dimensie amusement en engagement gekozen want dit vonden we aansluitend op de kunstdisciplines.
Antwoorden op de deelvragen
Wat is Instagram en hoe wordt het gebruikt door muzikanten?
Instagram is een online platform waarop iedereen dingen kan posten. Elk persoon kan een profiel aanmaken. Bijna alle bekende artiesten hebben een account en posten daar dagelijks of wekelijks dingen op. Ze kunnen foto’s en filmpjes online zetten en daaronder een leuke tekst, op deze manier kunnen ze communiceren met hun fans. Ze kunnen bijvoorbeeld een vraag stellen en daar kan (als jij een open account hebt) op reageren. Je moet dus niet privé zijn wil jij veel ‘volgers’ krijgen. Instagram is eigenlijk een combinatie van verschillende apps samen. Er zit een stukje Snapchat in verwerkt doordat je privé foto’s naar mensen kan sturen en doordat je foto’s in je verhaal kan zetten die 24 uur zichtbaar zijn. Hierin kun je naast alleen foto’s ook filmpjes erin zetten en hierbij zijn er nog een heleboel andere leuke functies om je foto of filmpje te ‘versieren’, je kunt mensen taggen door @naam te typen of stickers plakken, of leuke gifjes. Je kunt er ook nog een quiz in verwerken of mensen kunnen vragen stellen (Q&A). Locaties kun je toevoegen of mensen vragen hoe mooi ze het vinden en dat een statistiek in laten vullen (zie foto hiernaast). Ook kun je mensen privé berichten sturen en groep chats maken waarin je kan chatten en fotoberichten kan sturen, hierin zie je een stukje WhatsApp terug. Naast deze opties lijkt Instagram ook nog een beetje op Facebook, doordat je berichten met een foto kan posten en hierop kan liken, reageren of de berichten kunt verzenden. Je kunt een foto ‘liken’ of ‘leuk vinden’ door op het hartje te tikken of door twee keer op de foto zelf te tikken. Ook kun je reageren in de reacties. Hierbij kun je ook # (hashtags) gebruiken om je foto bekender te maken. Mensen kunnen zoeken op hashtags en als jij die hashtag hebt gebruikt, komt die sneller voor in de zoekopdrachten en wordt hij dus vaker bekeken. Dit kan wel alleen als je dus een ‘open’ account hebt. Op deze manier kun je dus ook weer volgers lokken en populairder worden. Als laatste heeft Instagram sinds kort ook iets weg van youtube, je kunt namelijk IGTV (Instagram TV) filmpjes maken en plaatsen. In normale berichten kan een filmpje maar maximaal 1 minuut duren, om mensen de kans te geven langere filmpjes te plaatsen is de IGTV ontworpen. Dit is een aparte pagina binnen Instagram zelf waarop iedereen dus filmpjes kan plaatsen.
Instagram kan worden benut door eigenlijk iedereen die het wil, maar het is ook een belangrijk platform voor influencers, muzikanten, artiesten en gewoon bekende mensen. Deze mensen gebruiken het vooral met doel om meer mensen te bereiken met hun specialiteit (bijvoorbeeld muziek maken) en op deze manier ook meer contact met hun fans te hebben. Ze stellen vragen onder een post waarop fans in de reacties kunnen reageren, of zetten een filmpje online van hun nieuwste cover. Ook kunnen ze in hun verhaal een quiz doen of mensen vragen laten stellen (Q&A). Voor deze ‘bekende mensen’ is Instagram dus eigenlijk een belangrijk inkomen van volgers, fans en mensen aan wie ze hun producten willen laten zien.
Wat is online marketing?
“Internetmarketing is de marketing van producten of diensten via internet.”
Bron: Wikipedia NL
Online marketing – ook wel internet marketing – is het bereiken van marketingdoelen door de inzet van internet en gerelateerde digitale technologieën. Ieder jaar worden er nieuwe manieren van online marketing bedacht, waardoor de ontwikkeling snel gaat.
Het wordt vaak geassocieerd met webshops en e-commerce, maar online marketing is veel breder. Het gaat hier bijvoorbeeld ook om zoekmachine optimalisatie, social media marketing en e-mailmarketing. Dit is slechts een kleine greep uit alle online marketing mogelijkheden.
Bron: https://www.crossmediacommunicatiegroep.nl/nieuws/wat-is-online-marketing/
Je gebruikt online marketing om een product of dienst in de markt op de kaart te zetten. Je probeert het product of dienst bekendheid te geven, je verspreid het rond. Bij online marketing doe je dit door middel van het internet. Je hebt heel veel verschillende vormen. Via social media, via de e-mail, video marketing, webshops en e-commerce en nog veel meer vormen. Op alle vlakken zijn veel ontwikkelingen. Dus ook op dit vlak, elk jaar worden en nieuwe manieren bedacht om internet in te zetten voor promotie, verkoop,bekendheid. Wij kijken bij ons onderzoek vooral naar online marketing via social media. In ons geval Instagram. Hiermee bereik je doelen die je stelt door middel van Instagram. Je wilt bijvoorbeeld bekend worden daarvoor post je vaak foto’s en filmpjes. Als gevolg krijg je volgers en door die volgers wordt je bekend. Je bereikt je doel, doormiddel van Instagram. Instagram is een vorm van social media. Met Instagram kun je je eigen in de markt op de kaart zetten. Je geeft jezelf bekendheid. Natuurlijk wordt je uiteindelijk pas bekend als mensen je gaan volgen. Maar daar kun je wel zelf voor zorgen. Door mensen met veel volgers te bereiken, mensen te gaan volgen zodat ze je terug gaan volgen en interessante dingen posten die mensen willen zien. Ook is het handig als je vaak post want dan onthouden mensen je beter en wordt je niet vergeten.
Instagram is een krachtig medium omdat onder de jongeren van 20, 73% er gebruik van maakt. Tussen den 20 en 39 jaar gebruikt 46% Instagram. In Nederland heeft het ongeveer 4 miljoen gebruikers waarvan ongeveer 50%het dagelijks gebruikt. Omdat het door zoveel mensen gebruikt wordt kun je het goed inzetten als online marketing middel. Vooral als je een product of dienst hebt met als doelgroep jongeren. Wat misschien veel mensen niet weten is dat Instagram ook gekoppeld is aan Facebook waardoor het nog meer bereik heeft.
Nog wat extra tips voor online marketing door middel van Instagram:
-
Zorg voor goede kwaliteit
-
Wees consistent
-
Gebruik de juiste hashtags
-
Plan vooruit
-
Plaats het in context à verwijs duidelijk naar je product of dienst.
Wat voor rol speelt Instagram in de online marketing?
Online marketing is dus in het kort een manier om jezelf of je product te promoten op social media. Het wordt veel gebruikt door bedrijven maar ook door parttimers die op deze manier meer mensen willen bereiken. Instagram speelt een enorm grote rol in de online marketing. Het is vooral handig voor mensen die als doelgroep de jongeren hebben omdat zij er met z’n allen massaal op zitten. Zoals hierboven vermeld zit 73% van de jongeren op Instagram. Als jij dus de jongeren online wilt bereiken is dat met Instagram heel makkelijk te doen en dus echt ideaal. Iedereen die aan online marketing doet, doet het met een ander doel en voor een andere doelgroep. Ook mensen tussen de 20 en 39 jaar zitten op Instagram, namelijk 46%. Ongeveer 50% van de Nederlandse Instagramgebruikers zit dagelijks op Instagram waardoor je dus veel berichten en posts voorbij ziet komen. Wij hebben er zelf ook ‘last’ van want wij zien de geadverteerde berichten dagelijks voorbij komen. ‘Last van’ is een brede omschrijving want iedereen heeft er een andere mening over. Wat wij persoonlijk wel erg vervelend vinden is dat een geadverteerde post soms wel drie keer op een dag voorbij komt en dat twee weken lang, daar ga je je aan irriteren. Er zitten ook nadelen aan het gebruik van online marketing op Instagram. Sommige ‘grote’ accounts hebben in bijna elke post wel een samenwerking met een bedrijf waardoor je je als volger soms afvraagt of deze mensen nog wel zelf spullen hoeven te kopen, omdat ze alles toegestuurd krijgen om er reclame van te maken. Dit vinden sommige mensen ‘het perfecte plaatje creëren’ en dus irriteren ze zich hieraan. Aan de andere kant is het wel gunstig voor bedrijven want als zij een samenwerking hebben met een ‘groot’ account zien dus veel mensen het en wordt er misschien wel over gesproken of in ieder geval wordt hun product populairder. Mensen zijn kuddedieren, als iemand iets nieuws heeft willen gelijk meer mensen het en al snel wil iedereen het is is het zo populair dat je ‘er niet meer bijhoort’ als je het niet hebt, bij de jongeren dan in ieder geval. Dit gaat constant door met veel verschillende producten, niet alleen met tastbare spullen maar ook met bijvoorbeeld spelletjes of apps, of zelfs met Netflix series. Mensen zijn tegenwoordig ook zo makkelijk over te halen en geloven bijna alles wat ze zien. Als bijvoorbeeld hét modemodel dat telefoonhoesje heeft, dan wil jij dat toch ook?! Zeker als er 20% korting op zit met haar speciale code.
Hoe kan een muzikant zichzelf promoten op Instagram?
Eerst begint het natuurlijk met muzikant zijn en worden. Je bent bezig met muziek maken en zingen. Je kan bijvoorbeeld een eigen liedje schrijver of liedjes coveren. Dat heb je gedaan, maar dan. Hoe ga je het verspreiden. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken. Mensen willen vaak meer van je weten en zijn benieuwd naar je andere muziek. Daarom moeten ze dat ergens kunnen vinden. wie je bent, wat je doet etc. daarvoor kun je Instagram gebruiken. Een account met foto’s en filmpjes van jezelf en van je leven. Het is belangrijk dat je social media er goed uitziet en ook levendig. Dat je veel post. Niet alleen foto’s van lang geleden maar echte recente gebeurtenissen. Geef een zo echt en oprecht mogelijk beeld dat wordt vaak gewaardeerd. Als muzikant heb je Instagram account, hoe ga je dit gebruiken om je eigen te promoten? Ten eerste begin je met je account. Je zorgt voor een persoonlijke profielfoto. Kies een foto van jezelf, dan is het meteen duidelijk wie je bent. In je bio zet je duidelijk dat je een muzikant bent, je kan een link zetten naar je nieuwe liedje of je muzieklijst op Spotify . Zorg ervoor dat het oprecht overkomt. Dan de content die je post. Ten eerste zorg je voor persoonlijke foto’s, een basisaccount. Vanuit daar kun je jezelf gaan promoten. Post filmpjes van nieuwe liedjes. Geef voor de release datum van je liedje alvast wat kleine dingen weg. Als je ergens gaat op treden kun je dat van te voren laten weten op Instagram. zo kun je jezelf promoten door bekendheid te geven aan je optredens. Daardoor weten mensen wat er te doen is, en is de kans groter dat ze komen.
Als je een nieuw liedje gaat uitbrengen als muzikant kan je Instagram goed gebruiken om hem te promoten. In plaats van dat mensen hem op de radio horen zorg je ervoor dat mensen hem op Instagram horen. Je kunt een link in je bio zetten of je kunt ervoor zorgen dat mensen ophoog kunnen swipen in Stories. Daardoor hoeven ze het zelf niet meer op te zoeken.
Je ziet soms ook dat muzikanten via een winactie op Instagram bekendheid geven aan hun nieuwe liedje. Bijvoorbeeld Nienke plas, waarbij je de informatie kon krijgen waar ze het liedje live ging zingen. Hiervoor moest je een screenshot van de videoclip in je stories zetten en de link van het liedje in je bio. Als mensen dat doen verspreid het lied zich veel sneller. Veel fans van Nienke wilde natuurlijk aanwezig zijn bij het live optreden dus deden een massaal aantal mensen wat ze vroeg. Vervolgens verspreidde haar liedje heel snel. Dit is een slimme manier van jezelf promoten. Ze heeft veel volgers en ze maakt zo slim gebruik van haar volgers.
Dit is hoe Sherefa erover denkt:
Sherefa: Ik promoot op mijn social platforms ook mijn nieuwe muziek of covers van verschillende nummers. Ik zie het als een soort kennismaking/cv.
Je kunt dus je Instagram gebruiken als cv, maak er dus slim gebruik van. Zorg dat het een afspiegeling is van jezelf. Maak het overzichtelijk, oprecht en interessant.
Hoe kan het dat er zoveel vraag is vanuit de fans naar updates van het leven van muzikanten?
Tegenwoordig is het enerzijds een stuk makkelijker om bekend te worden doordat er zoveel animo is op verschillende soorten social media. Tegenwoordig heeft iedere tiener wel de apps Instagram, Snapchat, WhatsApp, Youtube en sommigen ook nog Facebook. Hierdoor kun je als ‘bekend persoon’ of als je een bekend persoon veel sneller meer mensen bereiken. Anderzijds omdat iedereen al die sociale netwerken heeft, zijn er meer mensen die dan ‘bekend’ willen worden en heb jij hierdoor weer minder kans om ‘ontdekt’ te worden.
Als je dan eenmaal bekend bent heb je vaak veel volgers op al jouw sociale netwerken, natuurlijk op de een meer dan op de ander maar het hangt wel samen doordat je natuurlijk jezelf promoot. Als voorbeeld nemen we even de Youtuber Enzo Knol. Hij post op Youtube dagelijks vlogs op zijn vlogkanaal, hiernaast heeft hij nog een ander kanaal waarop hij game video’s, challenges en andere soort video’s plaatst. Doordat hij best wel bekend is zijn er natuurlijk veel mensen die benieuwd zijn naar wat hij doet in zijn dagelijks leven. Hij verteld in zijn vlogs veel dingen, soms ook hoe het met hem gaat maar ook of hij ziek is en hoe hij zich dan voelt, bijvoorbeeld. Doordat hij zoveel van zich laat weten in die vlogs, weten zijn kijkers al hoe het ongeveer met hem gaat. Hij kan natuurlijk de visie van de kijkers beïnvloeden doordat hij dingen verteld die niet helemaal waar zijn of hij zegt dat hij blij is maar dat eigenlijk niet zo is. Enzo is dus vooral bekend op Youtube door zijn vlogs en andere video’s, maar hiernaast heeft hij ook een Instagram profiel waarop hij redelijk actief is. Er zijn natuurlijk altijd ‘fans’ of gewoon kijkers die het leuk vinden om af en toe een video’tje te kijken maar hebben hier niet dagelijks tijd voor. Instagram is snel door te kijken en dus zullen deze ‘fans’ of kijkers sneller een bericht voorbij zien komen op Instagram dan dat ze dagelijks die video’s gaan kijken. Doordat hij dus niet alleen op Youtube actief is en ook op Instagram heeft hij dus weer meer bereik naar zijn kijkers toe. Dit kun je ook zien als krachten bundelen, hij is op beide populair en als je ze samen gebruikt wordt je natuurlijk nog populairder. Enzo is nu wel even een ‘extreem’ voorbeeld om te nemen omdat hij natuurlijk in Nederland een van de grootste is en dus ook een van de bekendste Youtubers en ook omdat hij ‘gewoon’ een Youtuber is en wij het willen hebben over muzikanten, maar toch is hij een goed persoon om mee te vergelijken. Als je hem gaat vergelijken met bijvoorbeeld Suzan en Freek zit daar een heel groot verschil in. Zij hebben wel een Youtube kanaal maar posten hier zelden op. Hun zijn een stuk sterker op Instagram. Hierop posten ze bijna dagelijks foto’s op hun account en zetten ook vaak iets in hun story. Hierin zetten ze foto’s van concerten als ‘throwback’ of een foto met hierbij een vraag. Eigenlijk spreekt dit wel voor zich dat veel bekenden zulke soort dingen posten. Standaard een foto met een leuke tekst eronder of een vraag in hun story zetten. Waarom er zoveel vraag naar is is denk ik omdat het dus tegenwoordig toegankelijker is geworden om zelf ook ‘beroemd’ te worden op social media. Mensen zijn benieuwd naar het leven van deze ‘bekenden’ en vragen zich dus af wat hun doen in hun dagelijks leven. Omdat het nu ook stukken makkelijker is om echt contact te hebben met deze mensen denken we dat mensen hier gebruik van willen maken en ze dus bijna constant willen weten hoe het met ze is en wat ze doen.
Wat zijn de voor- en nadelen van Instagram?
Steeds meer mensen maken gebruik van Instagram. Veel bedrijven willen voortaan ook aanwezig zijn op dit platform. Het platform is vooral gericht op beeld. Er worden voornamelijk foto’s en video’s geplaatst. Veel bedrijven denken dat het voordelig is om aanwezig te zijn op dit platform. Zij zien er voordelen in, maar ook nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Voordelen:
-
Een groot voordeel is natuurlijk dat het door heel veel mensen gebruikt wordt en dat je dus veel mensen er mee kunt bereiken.
-
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen visuele content sneller verwerken dan tekst. Op Instagram is er sprake van visuele content, namelijk foto’s en video’s. Visuele content wordt 60000 keer sneller verwerkt dan tekst.
-
Doormiddel van hashtags kun je mensen makkelijker bereiken. Sommige mensen zoeken bijvoorbeeld op hashtags. Door hashtags te gebruiken bereik je dus nog meer mensen. Als je op een hashtag klikt krijg je alle foto’s te zien die ook deze tag bevatten. Op de manier kunnen Instagram gebruikers bepaalde onderwerpen makkelijker vinden.
-
Er is ook de mogelijkheid om te adverteren op Instagram. De reclames staan gewoon tussen de andere foto’s dus veel mensen zullen het zien en niet altijd door hebben dat het reclame is. Als ze het wel door hebben is dat ook geen probleem want het is de bedoeling dat ze het zien en erover nadenken. Reclame komt veel voor op tv, maar doordat veel mensen niet altijd meer tv kijken is het slim ook te adverteren via Instagram.
-
Ook heb je op Instagram, Instagram stories ( zie deelvraag: wat is Instagram? ) dat is weer een extra functie hoe je mensen kunt bereiken. Vaak gebruiken mensen en bedrijven het om een kijkje achter de schermen te geven. Daardoor verhoog je de engagement.
-
Op Instagram heb je ook geotagging waardoor je kan laten zien waar een foto is gemaakt. Hiermee kun je een bepaalde plek promoten. Het is bijvoorbeeld handig met een evenement om de plaats waar het is te taggen. Ook achteraf wordt de plaats vaak getagd. Bijvoorbeeld na 538 gebruiken veel mensen de geotag: 538 koningsdag of 538 Breda. Daardoor is het duidelijk waar het was en bedenken mensen om het jaar erop daarnaartoe te gaan.
Nadelen:
-
In het maken van de content gaat wel veel tijd zitten. Het is moeilijk om je volgers te blijven triggeren.
-
Instagram is heel visueel, dat kan ook nadelig zijn als je een bedrijf hebt dat daar totaal niet bij aansluit. Instagram werkt dus ook niet voor iedereen.
-
De doelgroep is vooral jong dus mensen/bedrijven die meer gericht zijn op 50+plussers hebben ook niet veel te zoeken op Instagram.
-
Mensen geven vaak anoniem hun mening, waarmee ze andere mensen kwetsen. Er worden veel haat-comments geplaatst op Instagram. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan.
-
Instagram kan af en toe een schijnwereld zijn. Wat is echt en wat is niet echt. Veel mensen laten alleen de leuke dingen zien. Of juist de goede dingen aan een product. Daardoor weet je niet altijd wat je allemaal kan geloven. Hierdoor ontstaat wantrouwen en dat is niet goed voor het platform. Je wilt juist mensen beïnvloeden maar daarvoor heb je wel vertrouwen nodig.
Wat vinden artiesten nadelen aan Instagram, we hebben het aan hen gevraagd. Dit was hun antwoord daarop:
Sherefa:
- Voordelen: je bereikt veel sneller een groter aantal mensen wereldwijd.
- Nadelen: mensen denken soms dat hun woorden/mening een ander geen pijn kan doen. Omdat je heel gemakkelijk een anoniem account kan aanmaken, is het makkelijk negativiteit te verspreiden onder andersmans posts. Die mensen moeten alleen beseffen dat het alleen meer zegt over degene die een negatieve reactie plaats dan degene die de post heeft geplaatst.
Suzan&Freek:
-Voordelen: Het is leuk om te zien dat je zoveel mensen kunt bereiken door gewoon een filmpje onilne te posten! Er kan vanalles gebeuren als je een filmpje online zet waarin je bijvoorbeeld een nummer covert. Ook vinden we het leuk dat we mensen een kijkje kunnen geven in wat je allemaal doet!
-Nadelen: Dat het ook erg makkelijk is om mensen te kwetsen door negatieve reacties te plaatsen. En natuurlijk dat het nogal verslavend is!
Wat zijn de voor- en nadelen voor de fans van Instagram?
Eigenlijk heeft bijna iedereen tegenwoordig wel een Instagram account of profiel, zeker de tieners en jongvolwassenen. Instagram kun je dus ook voor heel veel verschillende dingen gebruiken. Als je een fan bent van meerdere mensen, wat tegenwoordig ook heel makkelijk is omdat je sneller en makkelijker bekend kan worden, kun je dus ook meerdere idolen volgen. Anderzijds kun je jezelf misschien ook al wel snel een fan noemen, dat ligt er maar aan wat jij onder het woord ‘fan’ verstaat. Een voordeel voor fans van bekenden kan zijn dat je heel makkelijk het leven van de bekenden in de gaten kan houden. Ze posten dingen over bijvoorbeeld optredens of over prijzen die ze hebben gewonnen en dat is dus heel makkelijk te zien. Ook worden er relaties bekend gemaakt op onder andere Instagram wat die dag of week hét gespreksonderwerp op veel plekken zal zijn. Wij denken dat het mensen ook een soort van samenbrengt als een muzikant veel over zijn/haar leven deelt, omdat als je een vriendengroep hebt waarin iedereen ‘fan’ is van dezelfde persoon je daar snel een diepgaand gesprek over voert als er iets is gebeurt in zijn/haar leven en hij/zij dat heeft gedeeld. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook een paar nadelen. Een hiervan kan zijn dat je als persoon echt van alles op Instagram kan zetten, zonder toestemming. Vaak als het ongepaste berichten zijn kunnen deze wel gerapporteerd worden en vervolgens eraf gehaald worden, maar in principe kun je alles wat je wilt delen. Dit kan negatieve beelden geven van het leven van een bekende muzikant, ze kunnen dingen delen die helemaal niet waar zijn. De fans krijgen hierdoor een verkeerd beeld van deze mensen te zien. Vaak doet iemand dat om juist een beter beeld van zichzelf te creëren, maar het zal altijd blijven gebeuren. Fans denken dat het leven van deze mensen alleen maar over rozen gaat maar dat is lang niet zo. Dit zijn ook gewoon normale mensen zoals jij en ik die ook met tegenslagen te maken hebben, dit laten ze alleen niet zien waardoor het lijkt dat zij een veel ‘leuker’ leven hebben. Mensen kunnen dit verkeerd opvatten en in de ergste gevallen in een depressie raken doordat zij ook dat ‘perfecte lichaam’ willen hebben net zo als dat model op Instagram. Het kan dus ook heel gevaarlijk zijn. Dit is nu wel een extreem geval maar de kans blijft altijd aanwezig zolang het mogelijk is dingen te delen die je maar wilt. Nu is het onmogelijk om dit te verbieden want hoe weet je nou of het wel echt is of niet, waarbij we bij het tweede nadeel komen. Mensen kunnen dus van alles delen, ook dingen die niet waar zijn, maar dat kunnen nieuwszenders ook. Je weet tegenwoordig niet altijd meer zeker of dingen die online bekend worden gemaakt ook echt waar zijn. Grote bronnen zoals NOS of De Telegraaf zullen wel betrouwbaar blijven maar van al die andere accounts weet je het nooit. Na het kijken van de documentaire ‘Deep Fake News’ heeft het ons ook aan het denken gezet dat ze zelfs filmpjes zo ver kunnen ‘maken’ dat er niks wat er in gebeurt, echt gebeurt of waar is. Op social media is het dus heel moeilijk te achterhalen of wat je ziet echt waar is. Wat je kunt doen om erachter te komen of het echt waar is bijvoorbeeld het checken van de bron, waar komt het bericht vandaan?, of waar komen de foto’s en evt. video’s vandaan?, en is het bericht nog ergens anders geplaatst? Als je op deze manier kritisch kijkt naar nieuwsberichten is in de meeste gevallen makkelijk te achterhalen of het echt of niet is. Dus ook voor fans van beroemde mensen trappen sneller in nepnieuws over hun ‘idool’.
Hoe kan een muzikant Instagram inzetten voor de interactie met zijn of haar fans?
Ten eerste is het slim om als muzikant te zorgen voor een duidelijk account. Een goede feed die een weerspiegeling geeft van zichzelf. Als muzikant is het slim om wat filmpjes te posten waarin ze zingen of delen van hun muziek laten horen. Je zou een feed kunnen zien als een visuele CV. Als mensen een bezoek brengen aan je account wil je een goede indruk achterlaten. Het kan zorgen voor nieuwe volgers of zelfs nieuwe contacten in de muziekwereld.
een muzikant kan Instagram inzetten voor de interactie met zijn of haar fans doormiddel van hun account. Ze posten foto’s , filmpjes, stories. Een muzikant kan stukjes van nieuwe liedjes posten. In het proces van hun liedje maken kunnen ze hun volgers daarin mee nemen. Ze kunnen stories plaatsen van het proces; repetities, de tekst schrijven, het opnemen van het liedje, de video clip shooten. Daarmee geven ze echt een kijkje achter de schermen. Veel fans waarderen het heel erg als ze echt mee kunnen kijken hoe een liedje tot stand komt. Wat ze doen in het vrije tijd, wat ze eten, of ze sporten. Volgers willen echt alles weten. Hoe meer je laat zien van je privéleven hoe meer mensen je volgen. Het gaat erom dat je een connectie maakt met je volgers. Wat willen je volgers zijn , dat probeer je te laten zien. Je probeert een band op te bouwen met je volgers. Je wilt geen random volgers die je zomaar weer kunnen ontvolgen. Je wilt volgers die fan zijn of in ieder geval geïnteresseerd. Je moet proberen te zorgen dat je interessant blijft, vernieuwing en interactie. De interactie is belangrijk. Je ziet de interactie al terug in het kijken naar wat je volgers willen. Daarnaast kun je de interactie groter maken door vragen te stellen onder je foto, daar reageren volgers dan op. Je kunt ook geen vraag onder je foto zetten maar gewoon een verhaal of een emoij. Waarschijnlijk reageren er altijd wel en aantal volgers. Je zou hierop kunnen reageren, daardoor kun je de interactie vergroten. Fans hebben vaak vragen, het is goed om deze te beantwoorden. Ook kan het zijn dat je als muzikant veel dm’s krijgt. Een dm is een direct message. Dit is een bericht van een andere Instagramgebruiker. Veel mensen vinden het leuk als je reageert op hun dm. Ze sturen niet voor niks een dm. Ze kunnen een vraag hebben of gewoon een opmerking. Het is leuk als je als muzikant hierop reageert.
Als je niet zo goed weet wat je volgers willen zien, kan je dat ook gewoon vragen.
We hebben aan artiesten gevraagd hoe zij gebruik maken van Instagram, hoe hun contact met hun volgers is en wat hun volgers willen zien. Dit waren hun antwoorden daarop:
Suzan en Freek: We proberen mensen op een persoonlijke manier een kijkje te geven in ons leven! Hierbij proberen we dus vooral onszelf te zijn, en niet alleen maar perfecte plaatjes te delen.
We proberen zoveel mogelijk berichtjes te antwoorden van mensen.
we vinden het beide totaal niet erg om veel te delen van ons privéleven. Wel proberen we niet te vaak te kijken nadat je iets hebt gepost, op tijd die telefoon even aan de kant.
Sherefa:
Ik probeer het contact tussen mij en mijn supporters zo dichtbij mogelijk te houden. Ik wil ze graag meegeven hoe ik over het leven denk en ik probeer ze te laten inzien dat iedereen ‘mens’ is
Ik vind dat ik wat meer contact mag zoeken met mijn supporters. Ik doe dat nog iets te weinig. Ik mag wat vaker live gaan als ik daar zin in heb zodat er veel meer interactie is met anderen.
- Ik heb zeker grenzen. Het is ook gezond om je grenzen te hebben en aan te geven. Jij bepaalt wat een ander mag zien, want het is tenslotte JOUW leven.
Instagrammers proberen te laten zien wat hun volgers willen zien.
Sherefa denkt dat dit haar volgers willen zien : Ik denk dat mijn supporters graag mijn optredens willen zien(mijn talent: dansen/zingen) en ook de Sherefa zonder alle camera’s op haar gericht. Wie is Sherefa nou echt? Wat zijn haar gekke gewoontes?
Suzan en freek: Ik denk dat ze graag persoonlijke dingen zien, ‘normale’ dingen!
Hoe gaan muzikanten om met hun fans op Instagram?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk een mening. Iedereen vindt iets anders, bijvoorbeeld ‘goed’ of juist ‘slecht’. Wij hebben voor dit onderzoek vooral gekeken naar muzikanten die ook aanwezig waren bij 538Koningsdag wat onze Meet&Greet was. We hebben ook naar bijna alle aanwezigen gemaild en twee daarvan reageerden enthousiast dat ze wel mee wilden werken aan het onderzoek, namelijk Suzan&Freek en Sherefa. We hebben hierbij aansluitend gekeken naar de Instagram pagina’s van Suzan&Freek en Sherefa voor, tijdens en na het evenement. We zijn erachter gekomen dat het enorm verschilt per persoon hoeveel er op social media wordt gedeeld over een groot evenement dat eraan komt.
Suzan&Freek werden al redelijk vroeg bekend gemaakt bij de artiesten die er zouden optreden, op hun Instagram account hebben ze van tevoren niet zo veel gepost over 538Koningsdag. Tijdens hun optreden hebben ze wel filmpjes en foto’s in hun InstaStory geplaatst en ook 2 posts op hun profiel.
Sherefa deelde niet zo lang van tevoren dat ze ook bij het evenement aanwezig zou zijn, ze was een van de laatste die bekend werd gemaakt. Tijdens het evenement deelde ook zij veel filmpjes van haar optreden en ook dingen van achter de schermen in haar InstaStory. Na het evenement heeft ze nog 9 posts met foto’s en filmpjes op haar profiel geplaatst over dat ze het super leuk vond en nu al zin heeft in volgend jaar.
Buiten de posts van Suzan&Freek en Sherefa om verschilt het heel erg per persoon en zijn/haar bekendheid hoeveel er wordt gepost op dat account en ook wat voor posts. Snollebollekes was bijvoorbeeld ook aanwezig. Hij is enorm bekend maar heeft een stuk minder optredens dan bijvoorbeeld Suzan&Freek. Hij post wel meer dan wekelijks foto’s en filmpjes van zichzelf of optredens maar ook van dingen die hij grappig vindt of die wel over hem gaan maar waar hij helemaal niet in voorkomt. Met die posts heeft hij denken wij de intentie om zijn fans aan het lachen te maken, wat moeten wij zeggen, erg goed lukt. Naast Snollebollekes zijn er natuurlijk nog een hoop andere artiesten die het hetzelfde doen of juist totaal anders. Wij persoonlijk vinden dat de meeste artiesten, of eigenlijk allemaal wel goed omgaan met hun fans. Zonder hen bestonden ze tenslotte niet. Over het algemeen hebben wij zelf nog nooit een muzikant of artiest gemeen of onaardig horen of zien doen op Instagram. Muzikanten stellen vragen in de onderschriften van posts, vragen om advies in hun Stories of delen gewoon momenten uit hun levens. Wij weten zeker dat je dit niet slecht kan noemen dus wij vinden dat muzikanten goed omgaan met hun fans op Instagram.
Meet&Greet
Voor onze Meet&Greet zijn wij naar 538 geweest. Daar hebben we gekeken naar de artiesten zelf. Hoe ze op het podium staan en hoe ze zich gedragen. Ook hebben we de dagen daarvoor, op de dag zelf en daarna hun Instagram in de gaten gehouden, om te kijken hoe ze hun Instagram gebruiken. Voor 538 hebben we ook gemaild met Sherefa en Suzan&Freek. Beide hebben opgetreden bij 538, daarom hebben we vooral op hun gelet maar natuurlijk ook op de andere artiesten. Naast 538 hebben we ook mailcontact gehad en gezocht met verschillende artiesten. We hebben dit gedaan om iets meer informatie te krijgen en te zien hoe muzikanten hier zelf naar kijken.
Suzan en Freek
Suzan zat achter de piano en Freek stond met zijn gitaar en een microfoon. Hierdoor konden ze niet over het podium lopen, ze bleven op hetzelfde plek staan/zitten. Wel was het een leuk optreden en zongen ze erg goed live. Op een gegeven moment ging Suzan meeklappen boven haar hoofd en probeerde mensen hierin mee te nemen. Het grootste deel van het publiek ging hierin mee en plakte mee. omdat ze maar 1 nummer hebben, deden ze helaas ook maar 1 liedje.
Dagen van te voren hadden ze niets op Instagram gezet. Op de dag zelf hebben ze wel filmpjes en foto’s geplaatst op hun verhaal. Na 538 hebben ze een aantal dingen gepost over hoe leuk ze het vonden. Ook dat ze dankbaar waren dat er zoveel mensen waren en dat ze het graag nog een keer zouden willen doen.
Ze hebben niet heel veel gebruik gemaakt van social media. Op het podium zelf deden ze het wel heel leuk en probeerde het publiek mee te nemen, dat lukte vrij goed.
Sherefa
Sherefa had bij haar optreden als een van de weinige danseressen. Dit was best wel spectaculair ondanks het zo druk was en het moeilijk was het podium te zien, omdat ze op heel veel grote schermen camerabeelden hadden van haar optreden. Ze dansten op de muziek en tussen liedjes door praatte ze in haar microfoon. Sherefa zelf had best wel een sexy pakje aan net zo als haar danseressen, zie hiernaast een foto van haar outfit. Haar optreden vonden wij zelf een erg leuke vergeleken met een paar andere muzikanten, ze schreeuwde naar het publiek en zocht contact met dichtbij staande mensen. Ze zong ook een paar liedjes die niet van haar zelf zijn wat erg leuk was want iedereen kende ze en kon dus ook meezingen.
Snollebollekes
Hij is degene die het publiek het beste kan meenemen met wat hij doet. Er was zelfs een kleien aardbeving toen de hele menigte van 40.000 mensen het liedje ‘van links…… naar rechts…’ deden.
De hele dag werd hier ook al op ingespeeld. Meerdere malen werd hij aangekondigd en werden er grapjes over gemaakt.
Op Instagram is er van te voren niet veel aangekondigd over zijn planning met koningsdag. Op de dag zelf heeft hij wel veel in zijn verhaal geüpload. Ondanks dat hij vrij veel post op Instagram denken wij dat hij zijn naam en bekendheid heeft te danken aan zijn liedjes en persoonlijkheid. Hij is echt meester wat betreft interactie met het publiek.
Wat ons ook op viel was dat de Amerikaanse/ Engelse artiesten zich anders gedragen dan de Nederlandse artiesten. Ze stellen vaker vragen, dragen vaak apartere kleding en hebben veel make-up op.
Miss Montréal had een ontstoken oog en geen make-up op, heel eerlijk vertelt ze dit en zet haar zonnebril af. Terwijl Little mix veel make-up op heeft en schaars geklede kleding draagt.
Hieronder de foto's van het mailcontact met Sherefa en Suzan&Freek.
Conclusie
Instagram is dus in het kort een samenvattende app van onder andere WhatsApp, Snapchat, Facebook en YouTube. Het is voor iedereen toegankelijk en het heeft een erg groot bereik hierdoor is het ook een enorm populaire app. Het wordt ook veel gebruikt als marketing middel want je kunt jezelf als bedrijf of bekend persoon erop promoten en hiermee veel mensen bereiken. Wereldwijd zijn er ongeveer 1 miljard gebruikers van alle leeftijden. Online marketing wordt gebruikt om een doel te bereiken, bijvoorbeeld als muzikant wil je jezelf bekend maken met jouw muziek. Je kunt je berichten met je muziek promoten en hiermee veel mensen bereiken. Ook als bedrijf kun je online marketing inzetten door jouw product te promoten in een bericht maar ook je product toesturen naar de (grote) influencers die het dan voor jou promoten. Een muzikant kan zichzelf dus promoten via Instagram, maar hiervoor zijn er natuurlijk fans nodig. Je kunt wel van alles posten maar als er geen vraag naar is heeft het niet zo veel zin, je moet dus wel fans hebben. Hier heb je niet altijd zelf invloed op want het is moeilijk om interessant te blijven voor de fans, dus moet je ervoor zorgen dat je fans fans blijven. Er is tegenwoordig heel veel vraag naar de privélevens van muzikanten omdat je veel YouTubers hebt die heel hun leven delen en van mensen die dat niet doen wordt het ook verwacht. Hierdoor zijn de muzikanten wat actiever op Instagram waar ze veel momenten uit hun leven delen. Hierbij heb je wel een paar nadelen maar natuurlijk ook voordelen. Een voordeel is dat het dus door zo veel mensen wordt gebruikt en je er een groot bereik mee hebt, mede door de hashtags, tags en Stories. Een groot nadeel is dat er niet veel meer van het privéleven van een muzikant over blijft, anderzijds kunnen ze natuurlijk posten wat ze willen en sommige dingen achterlaten en sommige dingen als het ware verbloemen. Ook kun je last krijgen van haatcomments van mensen die bijvoorbeeld jaloers zijn, maar tegenwoordig hoort het erbij en kun je er weinig tegen doen. Voor fans heb je dus de voordelen dat je veel meer van het leven van die muzikanten te zien krijgt maar wordt het dus ook van alle kanten beïnvloed en kun je jezelf af gaan vragen of alles wat je ziet nog wel echt waar is. Omdat de fans zo veel van het leven willen weten moet een muzikant interactie gebruiken naar zijn of haar fans om zo het contact optimaal te houden. Als muzikant is het dan wel slim om zo veel mogelijk oprecht over te komen omdat niet alles meer waar is in deze tijd, zo blijft de band tussen fan en muzikant het beste. Je kunt Instagram gebruiken om op een persoonlijke manier een kijkje te geven in je leven.
Onze hoofdvraag was ‘Hoe zet een muzikant Instagram is al online marketing middel?’. Het antwoord hierop kun je heel simpel beantwoorden: hij of zij wil meer mensen bereiken en gebruikt Instagram dus als online marketing middel. Ze promoten berichten waarin ze hun product laten zien en worden op deze manier bekender. Een muzikant gebruikt Instagram om zijn of haar doel te bereiken, oftewel uitgroeien tot een (nog grotere) muzikant en of bekendheid voor zijn of haar liedjes.
Evaluatie
-
Roos : Het onderzoek en de periode is heel erg snel gegaan. Ik vond het erg fijn om met Femke samen te werken. We waren het over veel dingen eens. Daarnaast werkt Femke lekker door waardoor we op het einde niet alles nog moesten doen. Ik vond het een leuk onderwerp omdat we er zelf veel mee te maken hebben. Ook was de combinatie met de meet & Greet erg leuk. Al met al een heel geslaagd onderzoek.
-
Femke: Ik vond het achteraf een leuk onderzoek om te doen, vooraf dacht ik dat het redelijk makkelijk zou zijn maar het viel af en toe toch nog tegen. We hebben veel zelf kunnen schrijven omdat we er zelf dagelijks mee te maken hebben, maar we moesten af en toe toch nog even verder doordenken dan we dachten, nog een stapje verder en alles aan elkaar linken. Het was ook super leuk en fijn om met Roos samen te werken, het was gezellig maar konden ook heel serieus werken als dat nodig was. We liepen erg goed op schema en hoefden daardoor op het einde niet nog alles te doen. Niet te vergeten was ook zeker de Meet&Greet onmisbaar in dit onderzoek maar buiten dat ook super leuk! Ik vond het een top onderzoek en ben blij met wat we hebben neergezet.
Taakverdeling
Femke:
Voorwoord
Inleiding
Deelvragen:
-
Wat is Instagram en hoe wordt het gebruikt door muzikanten?
-
Wat voor rol speelt Instagram in de online marketing?
-
Hoe kan het dat er zoveel vraag is vanuit de fans naar updates van het leven van muzikanten?
-
Wat zijn de voor- en nadelen voor de fans van Instagram?
-
Hoe gaan muzikant om met hun fans?
Meet & Greet
Conclusie
Evaluatie & reflectie
Taakverdeling
Bronvermelding
Roos:
Voorwoord
Inleiding
Deelvragen:
-
Wat is online marketing?
-
Hoe kan een muzikant zichzelf promoten op Instagram?
-
Wat zijn de voor- en nadelen van Instagram?
-
Hoe kan een muzikant Instagram inzetten voor de interactie met zijn of haar fans?
Meet&Greet
Conclusie
Evaluatie & reflectie
Taakverdeling
Bronvermelding
Bronverdeling
-
Wat is Instagram en hoe wordt het gebruikt door muzikanten?
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/wat-is-instagram-en-wat-kan-ik-ermee/
-
Wat is online marketing?
https://www.crossmediacommunicatiegroep.nl/nieuws/wat-is-online-marketing/
http://mdc-media.nl/kennis/wat-is-online-marketing/
-
Wat voor rol speelt Instagram in de online marketing?
-
Hoe kan een muzikant zichzelf promoten op Instagram?
https://www.studiogear.nl/Producers-Academie/muziek-marketing-101-social-media-voor-de-muzikant
-
Hoe kan het dat er zoveel vraag is vanuit de fans naar updates van het leven van muzikanten?
https://www.youtube.com/user/EnzoKnol
https://www.youtube.com/channel/UCPkhqfVHZMrUZ9FEhODaXxQ
https://www.instagram.com/enzoknol/
https://www.instagram.com/suzanenfreek/
-
Wat zijn de voor- en nadelen van Instagram?
https://www.zeo.nl/instagram-voor-bedrijven/
https://creatieve-strategen.nl/de-vijf-voordelen-van-instagram/
-
Wat zijn de voor- en nadelen voor de fans van Instagram?
https://www.weareblossom.com/alles-wat-op-internet-staat-waar/
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/deep-fake-news.html
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/desinformatie-nepnieuws
-
Hoe gaan muzikant om met hun fans?
https://www.instagram.com/sherefayorks/?hl=nl
https://www.instagram.com/suzanenfreek/?hl=nl
https://www.instagram.com/snollebollekes/?hl=nl
-
Meet&Greet
https://www.instagram.com/p/Bw9SpSGl8AP/